Big news! The community will be moving to a new platform April 21. Read more.
Big news! The community will be moving to a new platform April 21. Read more.
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander
2916 views

Exchange Server 2016 backup "Unable to browse instance 12:8102"

Hi Experts

I am using Data Protector A.10.00 and after integarating MS Exchange Server when I try to take backup of Exchange Server 2016 on windows server 2012 using Data protector GUI  and select client then try to select application database it prompt a message " Unable to browse instance 12:8102 ".  Check the attached screen shot. Please help to solved this issue.

Thanks in advance

0 Likes
22 Replies
Micro Focus Expert
Micro Focus Expert

Hi @Anuj,

This is strange. I'm wondering that you use Administrator and WORKGROUP as an administrative account. This system is part of an active directory domain, right?

Please use an domain user with apropirate rights here. Also make sure the same user is added to INET impersonation as @JBasilio mentioned it. You an see it by running omniinetpasswd -list and add it using omniinetpasswd -add USER@DOMAIN from an administrative command prompt.

Are those commands work fine if you login as this USER@DOMAIN from an administrative PowerShell?

Get-MailboxDatabase
Get-MailboxDatabaseCopyStatus -Identity 'YourMailboxDB1'
Get-MailboxDatabaseCopyStatus -Identity 'YourMailboxDB2'
Get-MailboxDatabaseCopyStatus -Identity 'YourMailboxDBn'
Get-PublicFolderDatabase
Get-PublicFolder -Recurse

Can you please check if the Data Protector INET service is running as LOCAL SYSTEM?

Regards,
Sebastian Koehler

---
Please use the Like button below, if you find this post useful.
0 Likes
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander

Hi Sebastian Koehler

Thanks for reply

I try as you guide me and found that any Data Protector Services not running on Windows Server 2012 R2 on which i have installed Data Protector 10.03 as client and want to backup of Microsoft Exchange Server 2016.

Exch16-Service.jpg

A.jpgB.jpg

C.jpg

Same error Unable to browse.

Thanks in Advance

 

 

0 Likes
Micro Focus Expert
Micro Focus Expert

Hi @Anuj,

Before we go any further, we need to go back to the beginning. Here is something totally wrong.

@Anuj wrote:

 

I try as you guide me and found that any Data Protector Services not running on Windows Server 2012 R2 on which i have installed Data Protector 10.03 as client and want to backup of Microsoft Exchange Server 2016. 


How many Windows servers do you have that need to be backed up with Data Protector? Is there a dedicated backup server for the Cell Manager or do you plan to install the Cell Manager as the only client on the Exchange server (ex16r.exch16.local). According to your screenshots the following services must be listed. If not, you're looking at the wrong console. Does the command omnisv status work on the system?

2018-05-25_16h25_35.png

Regards,
Sebastian Koehler

---
Please use the Like button below, if you find this post useful.
0 Likes
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander

Hi Sebastian Koehler

Thanks for Reply

At present there is only one windows server 2012 R2 with exchange server 16 need to be backed up with Data Protector. So I have installed Data Protector 10.03 cell manager as the only client on this server machine (ex16r.exch16.local) with following component :

CellManager.jpg

After restart I have checked the services then following services are running ;

Services.jpg

and command omnisv status work also on the system :

28May.jpg

But problem is as it is :

new.jpg

 

Thanks

 

0 Likes
Micro Focus Expert
Micro Focus Expert

Hi @Anuj,

Can you please try the following.

1. Create a new folder C:\Temp, if it does not exist

2. Start the Data Protector GUI in debug mode using the command manager -debug 1-500 C:\Temp\GUI.txt

3. Try to configure the Exchange backup, select the Exchange client, select Specify OS user and use Username: Administrator with Group/Domain name exch16.local

4. Select the Application database dropdown, the error should be displayed

5. Close the GUI and check C:\Temp for created OB2DBG*.txt files

Regards,
Sebastian Koehler

---
Please use the Like button below, if you find this post useful.
0 Likes
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander

Hi Sebastian Koehler

Thanks for reply

I try as you guide me, Following files are created in C:\Temp folder :

TempFile.jpg

In All .txt files

[ 18] [EnvGetString] ENV not found. OB2_LANG = NULL

DEBUGGING STARTED
     PROGNAME: ADMIN
     VERSION:  A.10.03 Build 181
     RANGES:   1-500,ID:12756
     SELECT:   
     FILE:     C:\Temp\OB2DBG_12756__ADMIN_ex16r.exch16.local_12756-12196_GUI.txt
     PID/TID:  12756.12196
     USER:     ADMINISTRATOR
     GROUP:    EXCH16
     MACHINE:  Microsoft Windows Server 2012 R2 (build 9600) (ver 603) [x64]

==================================================================


[ 18] [EnvGetString] ENV not found. OB2_LANG = NULL

DEBUGGING STARTED
     PROGNAME: BACKUP
     VERSION:  A.10.03 Build 181
     RANGES:   1-500,ID:12756
     SELECT:   
     FILE:     C:\Temp\OB2DBG_12756__BACKUP_ex16r.exch16.local_12756-12196_GUI.txt
     PID/TID:  12756.12196
     USER:     ADMINISTRATOR
     GROUP:    EXCH16
     MACHINE:  Microsoft Windows Server 2012 R2 (build 9600) (ver 603) [x64]

==================================================================


[ 18] [EnvGetString] ENV not found. OB2_LANG = NULL

[ 63] 2018-05-29 09:00:41.567 ("/NewGUI/Backup/obackadminlist.cpp $Rev: 61652 $ $Date:: 2018-01-30 15:09:18 ":1389)
[ 63] Entering OBackAdminList::LoadDatalist().
[ 63] Sending message MS_EXPAND to OEditMain.
[ 63] Calling OEditMain::Load().
[ 60] =================================================================

[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [ ] : OEditHBar::Load()
[ 60] Cell manager is not set (we are not MOM); reading connected cell manager.
[ 60] Using Cell manager: ex16r.exch16.local
[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [ ] : Integration type: NEW REGULAR BARLIST
[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [ ] : Barlist is being created from scratch.
[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [ ] :
BROWSING INTEGRATION HOST...
[ 60]
=================================================================
[ 60] 1 integration hosts found.
[ 60] -----------------------------------------------------------------
[ 60]   1. ex16r.exch16.local
[ 60] =================================================================

[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [ ] : INTEGRATION HOST BROWSE OK.

[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [ ] : OEditHBar::Load(): SUCCESS
[ 60] =================================================================

[ 63] Back from OEditMain::Load - OK.

[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [New1] :
BROWSING INTEGRATION INSTANCES...
[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [New1] : INTEGRATION BROWSE HOST INSTANCES FAILED!!!

[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [New1] :
BROWSING INTEGRATION INSTANCES...
[ 60] [Microsoft Exchange 2000/2003 Server] [New1] : INTEGRATION BROWSE HOST INSTANCES FAILED!!!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DEBUGGING STARTED
     PROGNAME: DBSM 

[ 18] [EnvGetString] ENV not found. OB2_LANG = NULL

[  1] CmnInit() done
[ 30] cmnFirewallMode     : 0
[ 30] cmnHostname         : ex16r.exch16.local
[ 30] cmnNodename         : ex16r.exch16.local
[ 30] cmnCSHostname       : ex16r.exch16.local
[ 30] cmnVirtualCSHostname: ex16r.exch16.local
[ 30] Startup arguments
[ 30] argv[0] C:\Program Files\OmniBack\bin\dbsm
[ 30] argv[1] -session_key
[ 30] argv[2] 1000
[ 30] argv[3] -owner
[ 30] argv[4] ADMINISTRATOR
[ 30] argv[5] EXCH16
[ 30] argv[6] ex16r.exch16.local
[ 30] argv[7] 12756
[ 30] argv[8] 4294967295
[ 30] argv[9] -lang
[ 30] argv[10] ENU
[ 30] argv[11] -read
[ 30] argv[12] SmOptions_12756_ex16r.exch16.local_404_131720382261647110
[ 30] argv[13] -debug
[ 30] argv[14] 1-500,ID:12756
[ 30] argv[15] C:\Temp\GUI.txt
[ 30] argv[16]
[ 30] argv[17] -write_pipe
[ 30] argv[18] 840
[ 30] Environment
[ 30] envp[0] ALLUSERSPROFILE=C:\ProgramData
[ 30] envp[1] APPDATA=C:\Users\Administrator\AppData\Roaming
[ 30] envp[2] CERES_REGISTRY_PRODUCT_NAME=Search Foundation for Exchange
[ 30] envp[3] CommonProgramFiles=C:\Program Files\Common Files
[ 30] envp[4] CommonProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)\Common Files
[ 30] envp[5] CommonProgramW6432=C:\Program Files\Common Files
[ 30] envp[6] COMPUTERNAME=EX16R
[ 30] envp[7] ComSpec=C:\Windows\system32\cmd.exe
[ 30] envp[8] DP_DATA_DIR=C:\ProgramData\OmniBack\
[ 30] envp[9] DP_HOME_DIR=C:\Program Files\OmniBack\
[ 30] envp[10] DP_SDATA_DIR=C:\ProgramData\OmniBack\
[ 30] envp[11] DP_TELEMEMETRY_LOG_PATH=C:\ProgramData\OmniBack\\log\telemetry
[ 30] envp[12] ExchangeInstallPath=C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\
[ 30] envp[13] FP_NO_HOST_CHECK=NO
[ 30] envp[14] HOMEDRIVE=C:
[ 30] envp[15] HOMEPATH=\Users\Administrator
[ 30] envp[16] LOCALAPPDATA=C:\Users\Administrator\AppData\Local
[ 30] envp[17] LOGONSERVER=\\EX16R
[ 30] envp[18] NUMBER_OF_PROCESSORS=4
[ 30] envp[19] OS=Windows_NT
[ 30] envp[20] Path=; ;C:\Windows\system32;C:\Windows;C:\Windows\System32\Wbem;C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\bin;C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\Bin\Search\Ceres\Native\;C:\Program Files\OmniBack\bin\
[ 30] envp[21] PATHEXT=.COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC
[ 30] envp[22] PROCESSOR_ARCHITECTURE=AMD64
[ 30] envp[23] PROCESSOR_IDENTIFIER=Intel64 Family 6 Model 94 Stepping 3, GenuineIntel
[ 30] envp[24] PROCESSOR_LEVEL=6
[ 30] envp[25] PROCESSOR_REVISION=5e03
[ 30] envp[26] ProgramData=C:\ProgramData
[ 30] envp[27] ProgramFiles=C:\Program Files
[ 30] envp[28] ProgramFiles(x86)=C:\Program Files (x86)
[ 30] envp[29] ProgramW6432=C:\Program Files
[ 30] envp[30] PSModulePath=C:\Windows\system32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules\;C:\Program Files\Intel\
[ 30] envp[31] PUBLIC=C:\Users\Public
[ 30] envp[32] SystemDrive=C:
[ 30] envp[33] SystemRoot=C:\Windows
[ 30] envp[34] TEMP=C:\Users\ADMINI~1\AppData\Local\Temp
[ 30] envp[35] TMP=C:\Users\ADMINI~1\AppData\Local\Temp
[ 30] envp[36] USERDNSDOMAIN=EXCH16.LOCAL
[ 30] envp[37] USERDOMAIN=EXCH16
[ 30] envp[38] USERDOMAIN_ROAMINGPROFILE=EXCH16
[ 30] envp[39] USERNAME=Administrator
[ 30] envp[40] USERPROFILE=C:\Users\Administrator
[ 30] envp[41] VS100COMNTOOLS=C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 10.0\Common7\Tools\
[ 30] envp[42] windir=C:\Windows

Thanks

0 Likes
Micro Focus Expert
Micro Focus Expert

Hi @Anuj,

Can you please install the .NET Framework 3.5.1 on the server according to the following guide? I think it is missing, because there are no PowerShell related logs.

Meet the prerequisites for Microsoft Exchange Server 2010+
https://docs.microfocus.com/itom/Data_Protector:10.04/Integrate/about_this_guide/PRE_About_TG/c05-00exchange2010_zdb#MeettheprerequisitesforMicrosoftExchangeServer2010+[edit]

Regards,
Sebastian Koehler

---
Please use the Like button below, if you find this post useful.
0 Likes
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander

Hi Sebastian Koehler

Thanks for reply

I have installed the .Net Framework 3.5

DotnetFramework.jpg

and follow the below process again :

1. Create a new folder C:\Temp, if it does not exist

2. Start the Data Protector GUI in debug mode using the command manager -debug 1-500 C:\Temp\GUI.txt

3. Try to configure the Exchange backup, select the Exchange client, select Specify OS user and use Username: Administrator with Group/Domain name exch16.local

4. Select the Application database dropdown, the error should be displayed

5. Close the GUI and check C:\Temp for created OB2DBG*.txt files

But no extra file created related to PowerShell  log and problem is as it is.

Thanks

 

0 Likes
Micro Focus Expert
Micro Focus Expert

Hi @Anuj,

Please create a zip file of C:\Temp and C:\ProgramData\Omniback\log and attach it here.

Regards,
Sebastian Koehler

---
Please use the Like button below, if you find this post useful.
0 Likes
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander

Hi Sebastian Koehler

Thanks for reply

Please find the attach zip file of C:\Temp and C:\ProgramData\Omniback\log.

In Log Zip file three files are not included due to large file size : run.log, server.log and server.log.2018-06-01. If I include these file then Zip file was not uploded.

Hi Koehler I have some queries related to Exchange server backup please request you to give the answer.

1. If I have 4 Edb file Total approx size 2 TB then what will be the perfect device setting ( Like Maximum File Depot Size, Minimum free Disk Size etc.) to take complete backup. Is it good to create small size file depot file to take backup ?

2. If there are many .fd file of a backup and any one fd file is missing or rename then Is it possible to restore the backup ? Then in this case How can we restore the backup ?

 Thanks

0 Likes
Lieutenant Commander
Lieutenant Commander

Hi Sebastian Koehler

Please check this message also :

ErrorMsg.jpg

but I have integrated "MS Exchange 2010+ Server" sucessfully.

Thanks

 

0 Likes
The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of Micro Focus. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation. Certain versions of content ("Material") accessible here may contain branding from Hewlett-Packard Company (now HP Inc.) and Hewlett Packard Enterprise Company. As of September 1, 2017, the Material is now offered by Micro Focus, a separately owned and operated company. Any reference to the HP and Hewlett Packard Enterprise/HPE marks is historical in nature, and the HP and Hewlett Packard Enterprise/HPE marks are the property of their respective owners.