Welcome Serena Central users! CLICK HERE
The migration of the Serena Central community is currently underway. Be sure to read THIS MESSAGE to get your new login set up to access your account.
billp1955 Absent Member.
Absent Member.
558 views

Test GW 2014 system on unrouted network

Running on Windows 2012r2. I have a server running mta's and post offices. I also have a server running a GWIA in its own domain. This system cannot talk to any other servers and is running on VM's. The data from my live GW 2012 system was cloned and attached to the appropriate servers. I installed GW 2012 on the server using the data volumes to install to. It worked great. The system came up and users had all the email in their accounts that was there at the clone point. I upgraded the servers running the post offices to GW 2014. This went well. Email moves around in the system as it should. I then installed the GW 2012 gwia on the other server using cloned data. I had to make ip address changes in the whole system, but all works. I have double checked and triple checked the links and all seems good. The GWIA accepts email when I try to force an email to route out and back into the system. I am receiving a 450 host down when it tries to find the post office server. I have made sure all firewalls are off. DNS entries have been checked multiple times. I am overlooking something. Any help will be appreciated.

Bill
Labels (1)
0 Likes
7 Replies
Micro Focus Expert
Micro Focus Expert

Re: Test GW 2014 system on unrouted network

Hi Bill,

Perhaps, just as a test, edit the gwia.cfg and define the IP addresses in there. You are looking for this section:

;----------------------------------------------------------------------
; Specifies the IP address that the Internet Agent will listen for all
; enabled protocols. This switch will tell the Internet Agent to only
; bind to the specified address.
;----------------------------------------------------------------------
;--ip ipaddress
;
;----------------------------------------------------------------------
; Specifies the IP address (or hostname) and port of a GroupWise POA that
; the Internet Agent can use to resolve IP addresses of other post
; offices in the system.
;----------------------------------------------------------------------
;--ipa ipaddress
;
;--ipp port


I've found that sometime when IP's change the agents don't register the change as they can't find each other and editing this file fixes the problem.

Please let us know how it goes.

Cheers,
Laura Buckley

Views/comments expressed here are entirely my own.
If you find this post helpful, please show your appreciation and click on "Like" below...
0 Likes
billp1955 Absent Member.
Absent Member.

Re: Test GW 2014 system on unrouted network

I have had to back off of this for awhile and am getting back to it. I had to recreate my test VM and have reinstalled the gw2012 mta for the GWIA server. It is now looking for the live system ip addresses and can't seem to find where to reroute to the test ip.


>>> laurabuckley<laurabuckley@no-mx.forums.microfocus.com> 4/22/2016 1:26:AM >>>


Hi Bill,

Perhaps, just as a test, edit the gwia.cfg and define the IP addresses
in there. You are looking for this section:


Code:
--------------------
;----------------------------------------------------------------------
; Specifies the IP address that the Internet Agent will listen for all
; enabled protocols. This switch will tell the Internet Agent to only
; bind to the specified address.
;----------------------------------------------------------------------
;--ip ipaddress
;
;----------------------------------------------------------------------
; Specifies the IP address (or hostname) and port of a GroupWise POA that
; the Internet Agent can use to resolve IP addresses of other post
; offices in the system.
;----------------------------------------------------------------------
;--ipa ipaddress
;
;--ipp port

--------------------


I've found that sometime when IP's change the agents don't register the
change as they can't find each other and editing this file fixes the
problem.

Please let us know how it goes.

Cheers,


--
Laura Buckley
Technical Consultant
IT Dynamics, South Africa

If you find this post helpful and are logged into the web interface,
please show your appreciation and click on the star below...
------------------------------------------------------------------------
laurabuckley's Profile: https://forums.novell.com/member.php?userid=122
View this thread: https://forums.novell.com/showthread.php?t=498000
0 Likes
Micro Focus Expert
Micro Focus Expert

Re: Test GW 2014 system on unrouted network

Hi Bill,

Have you checked your Link Configuration?

Please let us know.

Cheers,
Laura Buckley

Views/comments expressed here are entirely my own.
If you find this post helpful, please show your appreciation and click on "Like" below...
0 Likes
billp1955 Absent Member.
Absent Member.

Re: Test GW 2014 system on unrouted network

The link is correct. I think the problem may be that we cloned the data volume and installed to a VM and I am trying to install the mta and GWIA for testing and it is picking up the information from the live system. In the tcp/ip Settings in the MTA log it shows the max number of inbound connections, then an ip address. This ip address is from the live system and I can't find the entry in the *.mta file to override it. I think I may just need the proper syntax for that entry.

I am installing GW2012 first, then upgrading to GW2014 to mimic what I have to do to the live system.

Thanks.


>>> laurabuckley<laurabuckley@no-mx.forums.microfocus.com> 5/17/2016 1:46:AM >>>


Hi Bill,

Have you checked your Link Configuration?

Please let us know.

Cheers,


--
Laura Buckley
Technical Consultant
IT Dynamics, South Africa

If you find this post helpful and are logged into the web interface,
please show your appreciation and click on the star below...
------------------------------------------------------------------------
laurabuckley's Profile: https://forums.novell.com/member.php?userid=122
View this thread: https://forums.novell.com/showthread.php?t=498000
0 Likes
Micro Focus Expert
Micro Focus Expert

Re: Test GW 2014 system on unrouted network

Hi Bill,

Take a look in your MTA startup file for this:

;====================== CLIENT/SERVER SWITCHES ========================

;----------------------------------------------------------------------
; TCP/IP Address
; Specifies the IP address that the MTA will listen on for MTP requests.
; The default is the first one that MTA can find and that is defined
; on the server.
; This switch tells the MTA to listen to specific address.
; Example: --ip 10.1.1.1 or
; --ip "mtaserver.yourcompany.com"
;----------------------------------------------------------------------
--ip 10.11.113.220



Replace the --ip 10.11.113.220 with your IP that the MTA should be binding to.

Please let us know how it goes.

Cheers,
Laura Buckley

Views/comments expressed here are entirely my own.
If you find this post helpful, please show your appreciation and click on "Like" below...
0 Likes
billp1955 Absent Member.
Absent Member.

Re: Test GW 2014 system on unrouted network

Before suggested change:
06:42:49 06A4 LOG: Opening new log file: 0517mta.005
06:42:49 06A4 General Settings:
06:42:49 06A4 GroupWise Agent Build Version: 12.0.3-118451
06:42:49 06A4 GroupWise Agent Build Date: 11-16-14
06:42:49 06A4 Domain Directory: e:\ppcinet2
06:42:49 06A4 Work Directory: e:\ppcinet2\mslocal
06:42:49 06A4 Database Version: 12
06:42:49 06A4 Preferred GWIA: PPCINET2.gwia
06:42:49 06A4 Default Route:
06:42:49 06A4 Known IDomains: *distinctpack.com
06:42:49 06A4 Known IDomains: *pubpress.com
06:42:49 06A4 Known IDomains: *pubprint.com
06:42:49 06A4 Allow Direct Send to Other Systems: No
06:42:49 06A4 Force Route: No
06:42:49 06A4 Error Mail to Administrator: No
06:42:49 06A4 Display the Active Log Window Initially: Yes
06:42:49 06A4 eDirectory Authenticated: Yes Admin.ppc
06:42:49 06A4 eDirectory User Synchronization: Yes
06:42:49 06A4 Admin Task Processing: Yes
06:42:49 06A4 Database Recovery: Yes
06:42:49 06A4 Simple Network Management Protocol (SNMP): Disabled
06:42:49 06A4 TCP/IP Settings:
06:42:49 06A4 Maximum Inbound TCP/IP Connections: 40
06:42:49 06A4 TCP/IP Address: xxx.xxx.x.1
06:42:49 06A4 TCP Port for Incoming Connections: 7100
06:42:49 06A4 Message Transfer over SSL: Disabled
06:42:49 06A4 TCP Port for HTTP Connections: 7180
06:42:49 06A4 HTTP Refresh Rate: 60 secs
06:42:49 06A4 HTTP over SSL: Disabled
06:42:49 06A4 TCP/IP Connection Timeout: 40
06:42:49 06A4 TCP/IP Data Timeout: 60
06:42:49 06A4 Event Log Settings:
06:42:49 06A4 Log Level: Normal
06:42:49 06A4 Disk Logging: Yes
06:42:49 06A4 Log Directory: e:\ppcinet2\mslocal
06:42:49 06A4 Maximum Log File Age: 30 Days
06:42:49 06A4 Maximum Log Disk Space: 102400 KB (Default)
06:42:49 06A4 Performance Settings:
06:42:49 06A4 Additional High Priority Scanner Thread: Yes
06:42:49 06A4 Additional Mail Priority Scanner Thread: Yes
06:42:49 06A4 Low Priority Scan Cycle: 15 Seconds
06:42:49 06A4 High Priority Scan Cycle: 5 Seconds
06:42:49 06A4 Message Log Settings:
06:42:49 06A4 Message logging disabled (/NOMSGLOG)
06:42:49 06A4 Scheduled Event Settings:
06:42:49 06A4 Today's eDirectory User Sync Event Times:
06:42:49 06A4 16:56:47
06:42:49 0A9C DIS: MTA configuration loaded
06:42:49 0A24 Starting GWHTTP-Listener
06:42:54 0A9C pubpress: Domain now open
06:42:54 0A9C ljpubprs: Domain now open
06:42:54 0A9C PPCPagers: Domain now open
06:42:54 0824 MTP: pubpress-ipS0: Unable to open connection 0x8927. Address = xxx.xxx.x.250, Port = 7100
06:42:54 0824 pubpress: Domain now closed
06:42:54 0824 ljpubprs: Domain now closed
06:42:54 0824 PPCPagers: Domain now closed
06:42:55 03C4 webaccess: Gateway now open
06:42:55 05FC gwia: Gateway now open
06:42:55 051C PPCINET2: Domain now open

After Suggested change:
06:42:49 06A4 LOG: Opening new log file: 0517mta.005
06:42:49 06A4 General Settings:
06:42:49 06A4 GroupWise Agent Build Version: 12.0.3-118451
06:42:49 06A4 GroupWise Agent Build Date: 11-16-14
06:42:49 06A4 Domain Directory: e:\ppcinet2
06:42:49 06A4 Work Directory: e:\ppcinet2\mslocal
06:42:49 06A4 Database Version: 12
06:42:49 06A4 Preferred GWIA: PPCINET2.gwia
06:42:49 06A4 Default Route:
06:42:49 06A4 Known IDomains: *distinctpack.com
06:42:49 06A4 Known IDomains: *pubpress.com
06:42:49 06A4 Known IDomains: *pubprint.com
06:42:49 06A4 Allow Direct Send to Other Systems: No
06:42:49 06A4 Force Route: No
06:42:49 06A4 Error Mail to Administrator: No
06:42:49 06A4 Display the Active Log Window Initially: Yes
06:42:49 06A4 eDirectory Authenticated: Yes Admin.ppc
06:42:49 06A4 eDirectory User Synchronization: Yes
06:42:49 06A4 Admin Task Processing: Yes
06:42:49 06A4 Database Recovery: Yes
06:42:49 06A4 Simple Network Management Protocol (SNMP): Disabled
06:42:49 06A4 TCP/IP Settings:
06:42:49 06A4 Maximum Inbound TCP/IP Connections: 40
06:42:49 06A4 TCP/IP Address: xxx.xxx.x.1
06:42:49 06A4 TCP Port for Incoming Connections: 7100
06:42:49 06A4 Message Transfer over SSL: Disabled
06:42:49 06A4 TCP Port for HTTP Connections: 7180
06:42:49 06A4 HTTP Refresh Rate: 60 secs
06:42:49 06A4 HTTP over SSL: Disabled
06:42:49 06A4 TCP/IP Connection Timeout: 40
06:42:49 06A4 TCP/IP Data Timeout: 60
06:42:49 06A4 Event Log Settings:
06:42:49 06A4 Log Level: Normal
06:42:49 06A4 Disk Logging: Yes
06:42:49 06A4 Log Directory: e:\ppcinet2\mslocal
06:42:49 06A4 Maximum Log File Age: 30 Days
06:42:49 06A4 Maximum Log Disk Space: 102400 KB (Default)
06:42:49 06A4 Performance Settings:
06:42:49 06A4 Additional High Priority Scanner Thread: Yes
06:42:49 06A4 Additional Mail Priority Scanner Thread: Yes
06:42:49 06A4 Low Priority Scan Cycle: 15 Seconds
06:42:49 06A4 High Priority Scan Cycle: 5 Seconds
06:42:49 06A4 Message Log Settings:
06:42:49 06A4 Message logging disabled (/NOMSGLOG)
06:42:49 06A4 Scheduled Event Settings:
06:42:49 06A4 Today's eDirectory User Sync Event Times:
06:42:49 06A4 16:56:47
06:42:49 0A9C DIS: MTA configuration loaded
06:42:49 0A24 Starting GWHTTP-Listener
06:42:54 0A9C pubpress: Domain now open
06:42:54 0A9C ljpubprs: Domain now open
06:42:54 0A9C PPCPagers: Domain now open
06:42:54 0824 MTP: pubpress-ipS0: Unable to open connection 0x8927. Address = xxx.xxx.x.250, Port = 7100
06:42:54 0824 pubpress: Domain now closed
06:42:54 0824 ljpubprs: Domain now closed
06:42:54 0824 PPCPagers: Domain now closed
06:42:55 03C4 webaccess: Gateway now open
06:42:55 05FC gwia: Gateway now open
06:42:55 051C PPCINET2: Domain now open

MTA file entry:
;====================== CLIENT/SERVER SWITCHES ========================

;----------------------------------------------------------------------
; TCP/IP Address
; Specifies the IP address that the MTA will listen on for MTP requests.
; The default is the first one that MTA can find and that is defined
; on the server.
; This switch tells the MTA to listen to specific address.
; Example: /ip-10.1.1.1 or
; /ip-"mtaserver.yourcompany.com"
;----------------------------------------------------------------------
/ip-10.0.0.3


Thanks.


>>> laurabuckley<laurabuckley@no-mx.forums.microfocus.com> 5/17/2016 8:26:AM >>>


Hi Bill,

Take a look in your MTA startup file for this:


Code:
--------------------
;====================== CLIENT/SERVER SWITCHES ========================

;----------------------------------------------------------------------
; TCP/IP Address
; Specifies the IP address that the MTA will listen on for MTP requests.
; The default is the first one that MTA can find and that is defined
; on the server.
; This switch tells the MTA to listen to specific address.
; Example: --ip 10.1.1.1 or
; --ip "mtaserver.yourcompany.com"
;----------------------------------------------------------------------
--ip 10.11.113.220


--------------------


Replace the --ip 10.11.113.220 with your IP that the MTA should be
binding to.

Please let us know how it goes.

Cheers,


--
Laura Buckley
Technical Consultant
IT Dynamics, South Africa

If you find this post helpful and are logged into the web interface,
please show your appreciation and click on the star below...
------------------------------------------------------------------------
laurabuckley's Profile: https://forums.novell.com/member.php?userid=122
View this thread: https://forums.novell.com/showthread.php?t=498000
0 Likes
Micro Focus Expert
Micro Focus Expert

Re: Test GW 2014 system on unrouted network

Hi Bill,

Kindly check the firewall on that server and let us know.

Cheers,
Laura Buckley

Views/comments expressed here are entirely my own.
If you find this post helpful, please show your appreciation and click on "Like" below...
0 Likes
The opinions expressed above are the personal opinions of the authors, not of Micro Focus. By using this site, you accept the Terms of Use and Rules of Participation. Certain versions of content ("Material") accessible here may contain branding from Hewlett-Packard Company (now HP Inc.) and Hewlett Packard Enterprise Company. As of September 1, 2017, the Material is now offered by Micro Focus, a separately owned and operated company. Any reference to the HP and Hewlett Packard Enterprise/HPE marks is historical in nature, and the HP and Hewlett Packard Enterprise/HPE marks are the property of their respective owners.